Krönikör

Var även detta år på Gefle Metal Festival


Var och såg den eminenta reggae orkestern The Backbeat Conspiracy på Hede Hembygdsgård i slutet på juni där Anders Åström spelar gitarr. Inte många alls i publiken trots en kanonfin kväll. Väldigt tråkigt både för bandet och de som arrangerar men jag hoppas på att denna trend snart vänder. En av deras bästa låtar i mitt tycke är denna, Soft and Warm; https://www.youtube.com/watch?v=UFTWY0fmYIo

Var även detta år på Gefle Metal Festival och sprang som vanligt på en bunt grea Heare. Festivalen bjöd på en del nya och några gamla bekantskaper musikmässigt. Bandet Avslut från Stockholm spelar black metal och var för mig en ny bekantskap. Gillade dem verkligen och tycker att de blandar svensk black metal med norsk black metal och gör det riktigt bra. Destroyer 666 gjorde som vanligt en helgjuten konsert. Synd bara att det krockade med Amon Amarth så jag hann bara ut och se slutet på Amons konsert. Första gången jag sett Amon Amarth live men de var nog festivalens bästa band. Det märks att de turnerat mycket för de har bra kontroll på allt på scenen och sin publik. Messiah Marcolin, tidigare sångare i Candlemass hoppade också upp och sjöng på en låt.

Förra året kom ju Ghost sångaren och gästade Candlemass på en låt så det verkar vara ett återkommande tema att det dyker upp gästsångare. Onda Dark Funeral kämpade på i solljuset men nådde aldrig riktigt de höjder som de normalt brukar komma upp på. Tyska thrasarna Sodom (ett av mina favoritband) var tyvärr tvungna att ställa in då sångaren Tom Angelripper skadat sitt ben. Grave ersatte men Tom hade nog kunnat spela blockflöjt och ändå varit mer intressanta än Grave... Det goda i allt detta onda är att Sodom istället kommer nästa år då även Venom är bokade.

Finska Insomnium hade jag ingen koll på innan festivalen. De spelar ganska släpigt och malande med långa låtar men var riktigt bra. Lite grand som ett Tiamat i sina bästa stunder. Tydligen låg deras platta etta i Finland när den kom ut så detta tilltalar en ganska bred publik även fast de bitvis är lite råa.

När jag var hemma i Hede så var jag och tittade om jag kunde finna Hedningskällan uppe på Husberget där en mycket tidig nybyggare kallad Stor Enar skall ha bott. Hittade källan och tog en bild på den som ni ser här ovan.